
Bebeğin anne rahminde kendiliğinden dönüşünü engelleyen veya çok kolaylaştıran nedenler varsa makadi geliş riski artar. Bunlar erken doğum eylemi(prematüre doğum), amnion sıvısının azlığı(kese içi sıvının azlığı)veya tam tersine fazlalığı, bebeğe ait doğumsal hastalıklar, çoğul gebelik(ikiz,üçüz), rahim anomalileri, kese içi sıvının azlığı gibi nedenlerdir.
Makat gelişinin kalça ve ayak durumuna göre 3 tipi vardır: Saf makat(en çok görülen tiptir), tam makat, ayak geliş.
Doğumdan önce yapılan ultrasonlarda bu durum anlaşılabilir.
Eskiden makat geliş izlenen bebekleri doğumdan önce baş aşağı çevirmek için “eksternal sefalik versiyon” denen yöntem uygulanırmış fakat günümüzde uygulanmamaktadır çünkü bebeğe zarar verme riski çok fazladır.
Makat geliş olan gebelikler çeşitli kriterler göre normal ya da vajinal yoldan doğurtulabilmektedirler. Her zaman aşağıdaki kriterler yeterli olmayabilir, her doğumda olduğu gibi annenin muayenesi ve bebeğin ultrason değerlendirilmesi kararı etkileyebilir.
Normal (vaginal) doğum şu durumlarda önerilmektedir: Saf makat tipinde, gebelik yaşı otuz dört haftanın üstünde olanlar, bebek canlı ise , tahmini doğum ağırlığı 2000-3500 gram arasında ise, bebeğe ait doğumsal hastalık yok ise, doğum eylemi ilerlemiş ise, anne pelvisi darsa, fetal baş defleksiyonda (arkaya dönük) ise,
Sezaryen şu durumlarda önerilir: Tam makat gelişinde , erken doğum , tahmini doğum ağırlığı 3500gram üstünde ise.
İlk gebelikte makat gelişi varsa bunlarda da sezaryen uygulanmaktadır.
Prof. Dr. Cansun Demir
Kadın Hastalıkları – Doğum ve Perinatoloji Uzmanı