
Ulusal Osteoporoz Vakfı, 2003 Önerileri:
- Ayakta, otururken ve yürürken vücudunuz uygun pozisyonda olsun: Baş dik, omuzlar arkada, karın kasları hafif gergin, sırtın altında hafif bir çukur oluşmalı
- Uzun süre ayakta durulduğunda ayaklar belli süre aralıklarla değiştirilerek öne doğru uzatılmalı
- Otururken sırt çukurunu dolduracak küçük bir yastık kullanılmalı, dik oturulmalı, ayaklar düz olarak yerde veya bir tabure üzerinde tutulmalı.
- Tabure üzerinde değil arkalığı olan bir sandalye üzerinde oturulmalı
- Sandalyeden kalkarken kalçalar öne doğru hareket ettirilerek, göğsü de kaldırarak ağırlık ayaklara kaydırılmalı. Bacak kasları ile yere doğru itilerek, gerektiğinde kol kaslarından destek alınarak ve sandalyenin kolu tutularak kalkılmalı
- Yürürken baş ve çene yukarıda tutulmalı, adım atılırken ayaklar öne doğru uzatılmalı
- Yere eğilirken bacaklar omuz genişliği kadar ayrık olmalı, sırt dik tutulmalı. Belden değil kalça ve dizlerden eğilmeli. Bu sırada sabit bir cisimden destek alınabilir.
- Kaldırırken kaldırılacak cisim vücuda yakın tutulmalı. Önce bir diz üzerinde durarak kaldırılacak cisim bel hizasına yakın tutularak kaldırılmalı.
- Marketlerde v.b taşınan torbalar ağır olmamalı ve her iki elde birer tane taşınmalıdır.
- Ayakkabı bağlarken bir sandalye üzerine oturulmalı ve bir bacak diğerinin üzerine atılmalı veya ayak bir tabureye dayanmalı.
- Yatağa girerken ve yataktan çıkarken: yatağın kenarına oturun, gövdenizi yatağın başucuna doğru eğerek bir kolunuzun yardımı ile hafifçe yatağa bırakın. Bu sırada bacak ve ayaklarınızı yatağa doğru çekin. Dizleriniz kıvrık iken kendinizi arkaya doğru itin. yataktan çıkarken de bunun tersini yapın.
- Öksürürken ve hapşırırken karın kaslarınızı hafifçe sıkıştırarak sırtınıza destek olun, bir elinizi arkanıza koyun veya arkanızı bir duvara yaslayın.
Prof. Dr. Cansun Demir
Kadın Hastalıkları – Doğum ve Perinatoloji Uzmanı