
Fetal Redüksiyon (Fetal İndirgeme) Nedir?
Fetal redüksiyon genellikle rahim içerisinde 3 ya da daha fazla fetusun olduğu gebeliklerde çoğul gebeliğe bağlı erken doğum, düşük doğum ağırlığı gibi bazı riskleri azaltmak için fetus sayısını azaltmak için yapılan girişimdir. Bunun için ultrason eşliğinde fetuslardan bir ya da daha fazlasının kalbine potasyum klorür (KCl) denen madde annenin karnından ince bir iğne yoluyla verilir. Kalbi duran fetus zaman içinde (4–5 hafta olabilir) küçülür ve kaybolur. İşlemin diğer bebeklere zararı yoktur. İşlem yapılan gebelik % 8-10’unda gebeliğin bütün fetuslarla beraber tamamen düşükle sonuçlanma riski vardır.
Bu işlem için en uygun zaman 10-14 gebelik haftaları arası dönemdir. Daha erken haftalarda yapılamama nedeni “eğer gelişim potansiyeli düşük ya da kendiliğinden sonlanabilecek olan gebeliklerin kendiliğinden sonlanmasını beklemek içindir”.Daha sonraki haftalarda da eğer bebeklerden bir ya da ikisinde özel bir sorun görülüyor ve yaşamla bağdaşmayacağı düşünülüyorsa bu işlem uygulanmaktadır.
İdeal olanı üstteki fetusun ya da varsa anomali saptanan fetusun sonlandırılmasıdır. 11. haftadan sonra ense kalınlığı (NT) ölçülerek anomali riski olan (ense kalınlığı artmış) fetusun sonlandırılması mümkündür.
Fetusların monozigotik olduğu durumlarda bir tanesine yapılan fetosid işlemine bağlı diğerininde ölmesi olasılığı çok yüksektir.
Prof. Dr. Cansun Demir
Kadın Hastalıkları – Doğum ve Perinatoloji Uzmanı